Varför Ekologiskt?


Vårda dig själv i samklang med naturen...


Vi använder ca 4- 12 kroppsprodukter dagligen. Cirka 95- 98% av dessa produkter innehåller ämnen som är miljö- och hälsobelastande. På 1990- talet genomförde yrkes- och  hälsoinspektionen i USA en studie av nästan 3000 av de vanliga kemikalier som ingick i personlig hudvård. Resultatet blev att man kom fram till att mer än 30% var direkt giftiga för människan. Många ingredienser klassas som farliga, till och med mycket farliga om man utgår från reglerna för arbetarskydd och får inte hanteras utan skyddsdräkt, handskar andningsskydd m.m. Dessa råvaror finns i hudprodukter och artiklar som vänder sig till alla, från den nyfödda babyn till åldersrelaterade hudbesvär.

    Idag vet vi att kroppen påverkas inte bara av vad vi får i oss via kosten eller luften vi andas. Precis som vi transpirerar (svettas via huden) så släpper huden även igenom partiklar som tas upp av kroppen. Detta är något som man använt sig av bl.a inom sjukvården och läkemedelsindustrin.

 

Innehållet i våra vanliga hudvårdsprodukter baseras på: Petroleum, konserveringsmedel och syntetiska dofter...


Vad matar du din hud med?


Hos Ekologisk harmoni erbjuds hudvård och smink från Maria Åkerberg/ Dermanord och Careoflena vars produkter baseras på:

 

enbart vegetabiliska oljor (ej mineraloljor eller syntetiska tillsatser)

färger och dofter från örter och eteriska oljor

förnyelsebara och biologiskt, nedbrytbara råvaror

ej djurtestade produkter eller innehåll av djurdelar.

miljövänliga förpackningar

Fullständig innehållsdeklaration (även på svenska)

 

Varför inte mineralolja?

 

En vanlig huvudingrediens i hudvårdsprodukter är mineralolja. I naturkosmetisk hudvård används endast vegetabiliska oljor som stödjer hudens narurliga funktioner.

Här kan du läsa om skillnader mellan mineralolja och vegetabilisk olja.

 

Mineralolja:

 

En restprodukt vid tillverkning av eldningsolja, diesel, bensin och gas. Ett främmande ämne för våra kroppar, samt är miljöovänligt.

Mineraloljan lägger sig som en tunn plasthinna över huden och täpper till porerna. Huden sluter sig och stängs. Svettavsöndringen försämras och hudens egen fett- och fuktregleringsfunktion rubbas.

Vid lång tids användning gör den huden torr och livlös.

Innehåller inga vårdande fettsyror eller vitaminer.

Tas upp och lagras i kroppen, vilket enligt forskning kan leda till ledgångsreumatism. (bl.a. forskningsrapport, Sandra Kleinaus, Uppsala Universitet)

Tar över hudens funktioner och gör huden beroende av produkten.

Mineraloljor härsknar inte och är billiga. Därför används de i över 95% av alla hudvårdsprodukter.

 

Olika namn på mineralolja är:

Mineraloil, vaselin, paraffin, paraffinum liquidum,petroleum, petrolatum, medicinsk vitolja, E905, oleum, ozokerit (ingår t.ex. i mascara), polyisobutene (ingår t.ex. i lipgloss)

 

Vegetabiliska oljor:

 

Kommer från växtriket och är förnyelsebara.

Täpper inte till porerna och stör ej hudens fukt- och fettregleringsförmåga. Huden kan fortsätta att fungera normalt.

De är mjukgörande, skyddande och vårdande för huden.

Innehåller livsnödvändiga fettsyror och de fettlösliga vitaminerna A, D och E.

Är hudvänliga och stimulerar hudens funktion och cirkulation.

Vegetabiliska oljor är i jämförelse med mineraloljor mycket dyra.

 

Exempel på vegetabiliska oljor i hudvård:

Jojobaolja, olivolja, sheasmörsolja, ricinolja, nyponfröolja, mandelolja, sesamolja, tistelolja.

 

Fler tvivelaktiga ingredienser:

 

Läs innehållsförteckningen på dina hudvårdsprodukter. Här följer några ingredienser som man nog helst vill undvika.

 

Natrium Lauryl Sulfat / Sodium Lauryl Sulfat- En ofta förekommande mycket stark kemisk tensid (rengörande ämne) med avfettande egenskaper (löser vårt skyddande hudfett). Tillsätts i bl.a. schampo (hårbotten är vårt största upptagningsområde för ämnen utifrån) och tandkräm. Om man sväljer tandkrämen kan den orsaka skador på tarmens slemhinnor. Sodium Lauryl Sulfat torkar ut huden och verkar ha ett samband med eksem.

 

Silicon / Dimethicone / Diphenyl / Meticone mm-  Gör solprodukter vattenfasta och läppstift "kyssäkta". Misstänks vara en bioackumulator (samlas i växter, djur och människor). Kan bilda formaldehyd vid nedbrytning. Formaldehyd kan ge skador på nervsystemet och är cancer- och allergiframkallande. Den vanligaste ingrediensen i nagellack.

 

Triclosan-Är ett antimikrobiellt medel som används i kosmetika och hygienartiklar t.ex. tandkräm och deodoranter. Misstänks vara en av orsakerna till det ökade antalet allergier. Kan orsaka eksem. Är i USA klassad som bekämpningsmedel. Kan även orsaka leverskador och irritation av ögon.

 

Propylenglykol -En restprodukt från bergoljeindustrin. En av de vanligaste ingredienserna i hudvård, (finns även i livsmedel, make-up, deodoranter. I livsmedel benämns den som E477 eller E405. I laboratorieförsök så har det visat sig skada lever och njurar på försöksdjur.

 

Aluminiumklorid / Aluminiumhydroxyklorid-Förekommer i de flesta deodoranter och antiperspiranter. Bidrar till att svetten stängs kvar inne i svettkörtlarna. Det stänger därmed av ett av kroppens viktigaste utrensningsområde.

 

Triethanolamin / Diethanolamin-Härstämmar också från den petrokemiska industrin. Denna kemikalie är mycket irriterande för ögon och hud. Den tas upp av huden och kan bidra till leverskador. Tillsammans med nitratjoner (finns i dricksvatten och charketurivaror) kan det bildas det cancerogena ämnet nitrosamin.

 

PEG- oljor-Vegetabiliska oljor som har gjorts vattenlösliga med hjälp av lösningsmedel. Rester av lösningsmedel finns kvar i dessa etoxylerade oljor.

 

BHA / E-320-Cancerframkallande i tester på djur.

 

Butylacetat / Butyletanoat-  Lösningsmedel i t.ex. nagellack. Skadar nervsystemet.

 

Dr. Samuel Epstein, professor i yrkes- och miljömedicin vid University of Illinois och styrelseordförande för Cancer- förebyggande koalitionen, menar att det är säkrare att äta de syntetiska hudvårdsprodukterna än att ha dem på huden. I mage och tarm finns enzymer som kan bryta ner giftiga kemikalier. På huden absorberas kemikalierna in i blodomloppet och förs därmed vidare till kroppens alla organ. 1998 fick professor Epstein det alternativa Nobelpriset. Han har skrivit böcker, bl.a. Safe Shopper´s Bible.

 

Ingredienser i naturkosmetik:

 

Det är stor skillnad på naturkosmetik och så kallad "naturlig hudvård" som kan innehålla en salig blandning av kemiska och syntetiska tillsatser med t.ex. lite ren olivolja. Dessa hudvårdsprodukter är till och med värre då de naturliga ämnena arbetar för att vårda och för in "skräpet" effektivare. Produktillverkarna använder sig av s.k

"green washing". Vi konsumenter blir lurade att tro att det rör sig om ren naturlig hudvård.

 

Naturkosmetiken innehåller dessa råvaror:

 

vegetabiliska oljor:

En eller flera vegetabiliska oljor som är olika lämpade för olika huduttryck och som kan blandas för att uppnå optimal funktion.

 

Fasta fetter och naturliga vaxer:

De används som konsistensgivare i produkter och har en skyddande och vårdande effekt på huden.

 

Örter:

Läran om örter är mycket gammal och kallas för fytoterapi. Olika örter har olika egenskaper som t.ex. att lindra inflammationer, stärka bindväven, verka sammandragande m.m. De är mycket vårdande både för vår kropp och hud. De ligger till grund för vår läkemedelsforskning. Olika örter är t.ex. styvmorsviol, ringblomma, ros, salvia, kamomill m.m.

 

Eteriska oljor:

Den eteriska oljan är en del av växterna och örterna som vi utvinner och använder inom hudvård. Doften är den eteriska oljan som finns i små körtlar gömda i någon del av växten som; i blomblad, blad, rot, bark,trä, barr, kåda eller frö. Den eteriska oljan representerar en stor och mångfacetterad värld som kallas aromaterapi. Aromaterapi betyder ordagrant att hela, läka, behandla och vårda via doften. Den eteriska oljan är en gasformig lättflyktig icke fet olja som blandar sig och samarbetar mycket bra med de kallpressade vegetabiliska oljorna.

Boka din behandling: 0708-853407

marita.nordkvist@telia.com